El proper 9N, Tu Participes; Tu Decideixes.

Deia John Fitzgerald Kennedy que “la llibertat política és la condició prèvia al desenvolupament econòmic i al canvi social”. Així doncs, el proper 9 de novembre (9N) tenim l’oportunitat, tots i totes, d’exercir la nostra llibertat política.

El procés participatiu del 9N ens ofereix, a tots els santcugatencs i santcugatenques, la possibilitat d’expressar lliure i col·lectivament quin futur volem. La jornada, doncs, ens invoca a tots a participar per construir les parets mestres de la Catalunya de demà. Una Catalunya que ha de ser fruït del sentir majoritari de la gent, des d’Alcanar a la Vall d’Àran; de la Catalunya interior a la regió metropolitana; dels de dretes i dels d’esquerres; dels que parlen català o castellà; dels catalans que han marxat a l’estranger o dels han vingut i arrelat aquí. La Catalunya de demà la decidim tots. 

El govern de la Generalitat, amb el suport del 99% dels ajuntaments de Catalunya, impulsa un procés participatiu per permetre que els ciutadans i les ciutadanes puguem decidir. El dia 9 de novembre no serà o deixarà de ser una consulta per la forma com s’ha convocat, sinó per la capacitat de mobilització que siguem capaços de demostrar. I aquí és on hem de demostrar, com hem fet al llarg de la història, la nostra capacitat de construir, de mobilització, de fermesa i de conviccions democràtiques.

El govern, amb la col·laboració dels ajuntaments, ha obert el camí per una celebració pacífica i tècnicament impecable que permeti al poble de Catalunya expressar la seva opinió. A favor o en contra. Cada vot i cada butlleta ha de servir per construir el país de demà. En país fet de la participació de tots i totes. Després d’omplir els carrers, ara ens cal omplir les urnes.

El paper de la societat civil ha estat, és i haurà de ser clau en el seu desenvolupament de tot el procés. És un dels grans actius de què disposem. Una societat civil feta de la suma de matisos. Res és blanc o negre. Deixem que aquests matisos s’expressin lliurement el proper 9N.

Hi haurà habilitats cinc locals de participació a Sant Cugat: els quatre instituts i el Centre d’Alt Rendiment (CAR). Gràcies a més de 40.000 voluntaris, esperem que sigui una jornada amb una altíssima participació. Des de l’ajuntament vetllarem pel correcte funcionament d’aquesta jornada.

Des de Sant Cugat ens hem compromès de forma reiterada a garantir la llibertat individual i el procés democràtic, facilitant tots els recursos i les eines necessàries per a fer possible la celebració del procés participatiu del 9N. Som davant una jornada transcendental i estem cridats a participar-hi de forma activa, cívica, pacífica i democràtica.

Més de 800 ajuntaments de tot Catalunya vam demostrar que, com administració més propera al ciutadà, hem de garantir el dret a participar i decidir col·lectivament el nostra futur. I així ho estem fent municipis governants per diferents colors polítics. Perquè l’objectiu no és altra que millorar les condicions de vida dels nostres ciutadans i ciutadanes.

Aquesta voluntat d’expressar-se ha d’anar acompanyada de les garanties democràtiques bàsiques d’universalitat, confidencialitat i transparència, necessàries per legitimar el resultat final de cara a la ciutadania de Catalunya i la comunitat internacional.

El món ens mira i hem de dir clarament quins és la voluntat que tenim com a poble. Sens dubte, una participació massiva n’és la millor garantia. Així, el proper 9N, tu participes; tu decideixes.