Foto Pancarta Sant Cugat Ciutat Refugi

La nostra ciutat ha mostrat en reiterades ocasions el compromís amb les persones refugiades. No podem ni volem donar l’esquena a aquest esfereïdor drama humanitari que, segons un informe d’ACNUR, afecta 1 de cada 122 persones d’arreu del món. Ningú tria haver de fugir del seu propi país a causa d’una guerra.

Des de Sant Cugat ens hem preguntat quina capacitat tenim, com a municipi, per ajudar a pal·liar aquesta trista realitat. Pot semblar que la nostra força d’actuació és relativament petita i que en veritat són els estats els qui tenen les eines per aconseguir desencallar aquests tipus de situacions. Ara bé, tot i que en gran part sigui així, no per això hem de deixar d’actuar des del món local. En primer lloc reclamant una major implicació dels estats europeus per resoldre aquest drama i per atendre als compromisos adquirits. No és de rebut, per exemple, que l’estat Espanyol fins fa poc tan sols hagués acollit 18 dels 16.000 refugiats acordats. I en segon lloc, impulsant des de cada un dels municipis actuacions directes d’ajuda als refugiats.

A Sant Cugat, en aquest sentit, hem constituït la Comissió Operativa per la Crisi de Refugiats i ens hem proclamat ‘ciutat refugi’. Hem ofert al govern de la Generalitat la possibilitat d’acollir 62 persones refugiades amb allotjament i oferir-los, també, serveis d’educació, ocupació i assessorament jurídic en qüestions d’estrangeria. També hem destinat 35.000€ en projectes d’ajuda directa a Síria i Grècia, a més d’organitzar actes de sensibilització a Sant Cugat per conscienciar la població sobre la trista situació que estem vivint.

Tenim, com a societat democràtica i compromesa amb la pau, el repte de donar resposta a aquest drama humanitari. No podem perdre ni un segon més. Només amb l’esforç i la implicació de tots i de totes serem capaços d’aconseguir-ho. Per visualitzar aquest compromís, hem organitzat un programa d’actes per commemorar a Sant Cugat el Dia Mundial de les Persones Refugiades. Us espero a tothom a l’acte central que tindrà lloc aquest dissabte 18 de juny a la plaça Octavià. Llegirem un manifest i mostrarem la nostra solidaritat fent “un pas per les persones refugiades”. Som-hi!