Retre comptes. Aquesta és la voluntat que m’he marcat com alcaldessa. Amb aquesta voluntat, i tal com vaig fer en el passat ple de l’estat de la ciutat, m’agradaria fer balanç de la feina feta amb la voluntat de ser transparents i explicar les accions que hem anat impulsant en el dia a dia de l’Ajuntament amb els impostos de tots.

Aquesta mandat l’hem d’emmarcar en un context de crisi econòmica que també s’ha deixat sentir a la nostra ciutat. Per fer front als reptes d’aquest entorn, ens hem dotat d’una triple Estratègia Econòmica, Social i Ambiental.

ESTRATÈGIA ECONÒMICA

El foment de l’ocupació estable ha estat focus d’atenció prioritari per al govern municipal. En aquest sentit, quan vam arribar al govern ens vam trobar un atur que fregava el 10%. Avui la taxa d’atur a Sant Cugat se situa al 8,6%. Òbviament que no ha estat una feina de l’Ajuntament. Però és un senyal que aquesta ciutat rutlla, funciona, genera activitat. I no ens podem aturar.

Paral·lelament hem fet una feina de treball intern per enfortir la solvència econòmica de l’Ajuntament. Hem  estat prudents en la despesa i estrictes en el control pressupostari, el que ens ha permès reduir l’endeutament en 20 punts en només tres anys. També hem reduït els terminis de pagament i hem tancat cada pressupost sense dèficit.

ESTRATÈGIA SOCIAL

L’estratègia social impacta directament sobre l’estratègia social. Combatre els efectes de la crisi i lluitar contra l’augment de la pobresa són objectius prioritaris en matèria de polítiques socials.

Aquest any ens hem dotat d’un gran instrument com és el Pla d’Inclusió Social. Avui m´se del 10% de la població és atesa. Hem desviat totes les partides necessàries a l’atenció. No podria ser d’altra manera. Hem augmentat un 7% l’atenció domiciliària i un 33% les teleassitències. Aquest 2014 hem incorporat una partida addicional de 100.000 euros per cobrir les despeses en relació a l’habitatge i avui dediquem 600.000 euros a beques menjador. Estem parlant, doncs, d’un increment del 193% en ajuts per cobrir els ajuts d’emergència i necessitats bàsiques.

Pobresa no és només manca de recursos sinó també de capacitats. Per això, hem prioritzat la formació, el coneixement i l’educació. Hem mantingut tot el sistema públic d’ensenyament malgrat la caiguda de les aportacions de la Generalitat. Pel que fa a l’esport, hem fet un esforç per posar al dia les instal·lacions esportives. L’any 2013 vam invertir 514.000 euros en arranjar pavellons, pistes i camps d’esports i enguany 350.000 €. Aquest any, a més, aprovarem el projecte de construcció d’un nou pavelló a la Guinardera.

Si hi ha una xarxa que creiem imprescindible per a la cohesió social és la d’associacions i entitats, que fan que Sant Cugat sigui com és. En aquest temps, l’acció municipal ha estat també reforçar la fortalesa de moltes entitats de la nostra ciutat com La Unió, els Castellers, l’Esbart, l’Ateneu o l’Orquestra Simfònica.

ESTRATÈGIA AMBIENTAL

Sant Cugat hem estat una de les primeres ciutats a fer una aposta clara com a ciutat verda i avui la nostra ciutat té una bona posició en la gestió de residus, de l’aigua, en equilibri territorial i mobilitat sostenible. Un altre dels objectius ha estat garantir la bona qualitat urbana de la ciutat. Per això, en aquests tres anys, hem destinat quasi 7 milions d’euros a reparar voreres i asfalt, i urbanitzar nous carrers i sectors de la ciutat.

Des de l’inici del mandat vaig tenir clar que volia un govern proper a la gent, que generés complicitats, en definitiva, un nou model de governança municipal, propi del segle XXI. Avui vull agrair-vos la tasca feta. Aquest balanç és fruit de l’esforç de tots i totes. De cor, gràcies!