Sant Cugat té una clara vocació europea. Cada 9 de maig, des de l’any 2001, celebrem el Dia d’Europa amb els ciutadans i ciutadanes del municipi que són originaris d’altres països de la UE. És una trobada que aplega un centenar i mig de persones per compartir la nostra ferma convicció europeista. De fet, Sant Cugat es destaca positivament per tenir una nombrosa comunitat de ciutadans europeus que, per motius laborals o familiars, han triat la nostra ciutat per venir-hi a viure. Francesos, italians, alemanys, portuguesos, grecs… en total a Sant Cugat hi viuen 4.273 persones amb passaport comunitari.

Europa és una realitat política i econòmica, però sobretot ha de ser una realitat social. El projecte europeu només tindrà sentit si es basa en el respecte als valors socials i democràtics. Penso que aquest ha de ser l’autèntic pilar de la construcció europea, el nostre tret diferencial. Per això, des de cadascuna de les institucions, hem de seguir aportant el nostre granet de sorra per promoure la solidaritat, la igualtat, la participació i la cohesió entre la ciutadania. No pot existir una Europa del nord i una altra del sud, ni una rica ni una pobra: aquí tots som Europa.

La societat civil ha de jugar un paper clau en la construcció d’Europa. I també, és clar, les diverses nacionalitats que en formen part. Perquè Europa és un continent plural, un mosaic de cultures repartides arreu del territori que cal respectar i valorar. Un exemple d’aquesta rica pluralitat és Catalunya que, des de la seva pròpia identitat com a nació, sempre ha volgut participar amb veu pròpia en el projecte comú europeu.

Des de Sant Cugat i des de Catalunya creiem plenament en aquest projecte i el volem compartir plegats.