Hem estat dels primers ajuntaments en ser ‘municipi cooperatiu’ de la mà de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya

El concurs d’emprenedoria social i cooperativa promogut per l’Ajuntament ja té guanyadors. Es tracta dels projectes L’Ortiga, Sinergia 360º i Sabor Afegit, tots tres impulsats per persones de Sant Cugat en situació d’atur. Els tres projectes rebran 2.000 euros per constituir-se i una posterior subvenció de fins a 18.000 euros condicionada a resultats. Felicitats a tots ells.

El drama de l’atur té múltiples cares. Aquesta xacra afecta moltíssimes persones, però especialment el col·lectiu de persones majors de 45 anys que davant les exigències actuals del mercat de treball en part tenen molt complicada la seva reinserció laboral. Aquesta situació no només comporta una dificultat econòmica per a la persona afectada, sinó que també pot generar conflictes emocionals difícils de gestionar.

Què pot fer l’administració local per ajudar aquests ciutadans? Sens dubte aquesta és una qüestió prioritària a la qual cal dedicar-hi els majors esforços possibles. Precisament des de Servei d’Ocupació Municipal (SOM) fa pocs mesos hem creat un nou servei d’acompanyament per a la persona que es trobi en situació d’atur. S’ofereix un assessorament personalitzat a les necessitats concretes de cadascú i s’organitzen tallers i tutories especialitzades. Fins i tot es fan sessions de coaching  per treballar aspectes com la intel·ligència emocional, l’autoestima i tots aquells aspectes personals que facilitin actuar proactivament per aconseguir sortir de l’atur. Tot i que encara és molt recent, els primers resultats d’aquest nou servei són molt positius.

El treball cooperatiu és un dels nous projectes d’insersió laboral que des de l’Ajuntament estem promocionant. Sant Cugat és un dels primers ajuntaments que es va adherir al programa Municipi Cooperatiu impulsat per la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya. L’any passat vam crear un concurs d’emprenedoria que ofereix fins a 20.000 € a noves empreses de base cooperativa. El nostre objectiu ha estat promocionar aquest tipus d’empreses pel seu valor social i perquè, en cas de consolidar-se i de poder créixer, a la vegada creïn nova ocupació. Part d’aquesta nova ocupació es contractarà a través del SOM i s’oferirà a col·lectius vulnerables. Els resultats d’aquest primer concurs també han estat molt satisfactoris i enguany el repetirem.

Sense cohesió ni justícia social no hi ha societat possible. Per això entre tots i totes hem de continuar donant oportunitats perquè tothom pugui desenvolupar el seu projecte personal i de vida. I per fer-ho possible en primer lloc ens cal crear llocs de treball, especialment entre aquelles persones que ho tenen més difícil.