La solitud no volguda sol ser una de les preocupacions més recurrents de la gent gran. Les causes que poden conduir una persona a patir-la poden ser diverses, tot i que solen estar lligades a la distància de la família o bé al fet de no tenir-ne.

A Sant Cugat, hi ha gairebé 2.000 persones majors de 65 anys que viuen soles. Majoritàriament, són dones, unes 1.500, tot i que també hi ha 500 homes que viuen sols. Referit al conjunt dels habitants del municipi, aquest col·lectiu representa un percentatge del 2,3% de la població. Segurament, aquest 2,3% de santcugatencs és el que es troba més exposat a la vulnerabilitat derivada de la solitud no volguda. No obstant això, també hem de tenir en compte que, de vegades, hi ha persones que se senten soles malgrat que viuen en companyia.

L’Ajuntament acaba de signar un conveni amb la Fundació Privada Amics de la Gent Gran per donar respostes reals a aquesta problemàtica, tan característica de les societats desenvolupades. L’acord permetrà oferir acompanyament a les persones grans que viuen en situació de solitud no volguda o bé d’aïllament. De moment, l’entitat ja ha començat a buscar voluntaris i voluntàries que dediquin una part del seu temps a la gent gran. És una tasca admirable, sobretot si pensem que es duu a terme des de l’altruisme i la solidaritat.

Sant Cugat és una ciutat que té cura de les persones que hi viuen, especialment de les més vulnerables. Amb aquest nou programa d’ajuda a la gent gran torna a quedar palès que, a Sant Cugat, no volem que ningú no quedi enrere. El Pla d’inclusió, que serà vigent fins a finals del 2015, ens ha permès detectar tota mena de situacions de vulnerabilitat, a les quals donem resposta en col·laboració amb el tercer sector i la societat civil.

Dit en poques paraules, Sant Cugat és una ciutat amiga de la gent gran. Aquest és el lloc que molts sèniors han escollit per viure-hi, santcugatencs de soca-rel i nous residents i és per això que volem que s’hi sentin bé i hi siguin feliços.